HbA1c – FULLY ENZYMATIC
از لحاظ ساختار بیوشیمی مولکول A1c عبارت است از BN-1-deoxyfructosyl-hemoglobin که محصول واکنش غیر آنزیمی قندی شدن، اسید آمینه والین انتهای زنجیره B مولکول هموگلوبین می باشد. قندی که در جریان خون وجود داردT تمایل به اتصال به هموگلوبین در گلبول قرمز دارد، این فرایند گلیکوزیلیشن نامیده می شود. قند متصل شده به هموگلوبین در طی مدت 120 روز عمر گلبول قرمز همچنان باقی می ماند و این اساس آزمایش HbA1c را تشکیل می دهد.
هم اکنون این آزمایش برای پایش و کنترل بیماری دیابت ملیتوس شناخته می شود و منعکس کننده میانگین گلوکز در 2 تا 3 ماه گذشته در خون بیمار بوده و میزان آن با عوارض دیابت بر عروق کوچک ارتباط مستقیمی دارد. در افرادی که مبتلا به آنمی همولتیک می باشند یا با از دست دادن حجم زیادی از خون مواجه شده اند، میزان HbA1c می تواند به صورت کاذب پایین باشد و در آنمی فقر آهن HbA1c می تواند به صورت کاذب افزایش یابد.